top of page
Zoeken
  • Bionews

Zwart Goudfestival pakt uit met biologische ‘frisdrank’ van eigen bodem, letterlijk

Het Maasmechelse ontdekkingsfestival Zwart Goud, bekend voor zijn groen label, gaat deze zomer nog een stapje verder. Als eerste festival in België gooien ze alle klassieke frisdranken overboord en introduceren ze ‘Mijnwater’: een mengeling van drinkwater uit eigen bodem en biologische frisdranksiropen.

Naast pinten en tal sterke bieren kan je op het Zwart Goudfestival - deze editie gekend als Avondgloed - in Maasmechelen voortaan ‘frisdrank’ drinken van eigen bodem. En dat mag je letterlijk nemen. “Maasmechelen bezorgt dankzij haar bronnen bijna de helft van Limburg drinkwater, goed voor zo’n 17 miljard liter elk jaar", weet Simon Colla, medeorganisator van het festival.


“Dit heeft te maken met mijnverzakkingen in de regio. Er wordt continu water weggepompt, zodat deze verzakte gebieden niet onder water komen te staan. De Watergroep gebruikt dit vervolgens voor de productie van drinkwater.”


En het is dat gezuiverde water dat op het festival rechtstreeks uit een gekoelde tapkraan zal vloeien, nadat ze eerst nog eens wordt gefilterd. “Daar voegen we een concentraat van biologische frisdranksiropen aan toe. We werken daarvoor samen met Roze Bunker, een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. Het gaat telkens om smaken gebaseerd op fruit en kruiden, geoogst bij de lokale boer of gered uit de container.”


Zo wordt er géén gebruik gemaakt van flessenwater, is er geen nood aan een koelcel voor al het frisdrank én wordt er ook geschrapt in het transport. “80 % van het volume van frisdranken bestaat uit water dat nodeloos verpakt en vervoerd wordt. Dit transport wordt nu beperkt tot een minimum. De CO2-vermindering die volgt is vanzelfsprekend.”


De organisatie maakt zich sterk dat er letterlijk géén afval te vinden zal zijn op het terrein, omdat alles via bekers werkt en het festival zelf ook zonder materialen werkt die afval produceren. “We hebben pakweg 20 plastic kabelbinders gebruikt om dingen vast te maken. De rest werkt met spanriemen, en de totale productie draait al op groene energie.”


Tickets voor Avondgloed zijn nog steeds beschikbaar op www.zwartgoud.be


bron: HLN

5 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page