top of page
Zoeken
  • Bionews

West-Vlaanderen blijft provincie met de meeste biolandbouwersDe Vlamingen hebben in het coronajaar 2020 meer bioproducten gekocht. In totaal gaat het om een bedrag van 350 miljoen euro, een stijging met 14% ten opzichte van 2019. Het aantal biolandbouwers nam toe met 6% en het bioareaal breidde uit met 5%. Dat alles staat te lezen in het biorapport van het Departement Landbouw en Visserij.


Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits bracht maandagmorgen een bezoek aan het proefbedrijf biologische landbouw van het onderzoekscentrum Inagro in Beitem (Roeselare). Ze kwam er ook het


voorstellen. “Het jaarlijkse biorapport omvat een schat aan informatie over de biolandbouw in Vlaanderen. Vorig jaar heeft de Vlaming duidelijk meer bioproducten in de winkelkar gelegd. We weten dat corona de consument heeft aangezet om meer via de korte keten te kopen. In die korte keten is een kwart van het aanbod biologisch. Het aantal bioboeren neemt ook nog steeds toe. In Vlaanderen blijven we vol ambitie werken aan een sterkere biosector. Ook in het nieuwe Europese landbouwbeleid krijgt de biologische landbouw de volgende jaren een duidelijke plaats”, aldus minister Crevits.


De cijfers die de bioland- en tuinbouw kan voorleggen zijn dan ook goed. De totale biobesteding groeide tot 350 miljoen, maar het aandeel bleef in Vlaanderen wel stabiel op 2,2 % van de totale aankopen. De aankoop van verse bioproducten steeg ook met 14 % tot 229 miljoen euro. Belangrijke groeiers zijn onder meer vis en eieren. Het marktaandeel van verse biovoeding blijft stabiel op 2,6 %. De biobesteding van verse voeding en dranken bedraagt jaarlijks €35 per Vlaming, een stijging van 12%.


Sterkste toename

In 2020 telde Vlaanderen 593 biologische landbouwbedrijven. Dat zijn er 6% meer dan in 2019. Er waren 55 nieuwkomers, terwijl 27 landbouwers hun bioproductie hebben stop gezet. Het merendeel van de nieuwe bioboeren focust zich op biologische akkerbouw, groente- en fruitteelt. West-Vlaanderen is met 146 bioboeren koploper.


Bron: KW


9 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page