top of page
Zoeken
  • Bionews

Wereld valt als een blok voor Gentse olijfolie

De premium extra vierge olijfolie van Casa Astrid heeft in New York en Italië verschillende gouden en zilveren medailles gewonnen. Opmerkelijk is dat vooral ook de nieuwe smaakvarianten bij hun internationaal debuut meteen raak schoten. “Wij leggen onze ziel in deze olijfolie”, zegt zaakvoerder Jean-Luc Decroo, “en dan is het een hele eer als de rest van de wereld onze olijfolie naar waarde schat.”


Gentenaars en Italiëliefhebbers Jean-Luc Decroo en zijn vrouw Astrid kochten meer dan tien jaar geleden een oud landgoed in de groene heuvels van Assisi (Umbrië) en doopten het Casa Astrid. In 2013 kwam hun allereerste organische en biologische extra vierge olijfolie op de markt. Casa Astrid waakt over de kwaliteit en de zuiverheid van haar olijfolie die meer vitamines en bioactieve stoffen bevat dan de mainstream olijfolie.Zilveren en gouden medailles


De NYIOOC World Olive Oil Competitie is de grootste en meest prestigieuze wedstrijd ter wereld. Wie daar wil scoren moet over goede papieren beschikken. De premium extra vierge olie van Casa Astrid kaapte er een zilveren medaille weg. “Je kan het vergelijken met de Miss World verkiezing”, verduidelijkt Jean-Luc Decroo. “Al zijn er hier wel veel meer deelnemers. Duizenden olijfbouwers wagen ieder jaar hun kans. Olijfsommeliers beoordelen de olijfolie op geur en smaak en enkel wie aan hun hoge eisen voldoet, wint een medaille.”


Niet alleen in New York weten ze de olijfolie van Casa Astrid wel te smaken. Ook in Italië werd Jean-Lucs olijfolie beladen met medailles in de gerenommeerde EVO IOOC Italy International Olive Oil Contest. De premium extra vierge kreeg er zelfs goud. Er waren ook gouden en zilveren medailles voor de nieuwkomers in de stal van Casa Astrid: olijfolie met extra smaakjes (citroen, oregano-chili peper-look, basilicum, look en rozemarijn-tijm-peterselie).


Geen vetmiddel


“Je vindt in onze olijfolie geen chemische smaakmakers”, legt de bezieler van Casa Astrid uit. “We voegen die op ambachtelijke wijze toe. Ze geven een extra touch aan je eten. Ideaal deze zomer bij een barbecue. Zo raad ik de olijfolie met citroensmaak aan voor vis en is die met rozemarijn-tijm-peterselie perfect bij vlees. Pas op: je gebruikt ze hier als extra ingrediënt nadat je vlees of vis gebakken is, in dit geval is het dus geen vetmiddel.”


Passie, maar keihard werken


De Gentenaar Jean-Luc Decroo is net terug van zijn Italiaanse olijfgaard en over enkele dagen reist hij opnieuw af naar zijn prachtig stukje land in de heuvels van Assisi. “Onze volgende oogst is voor oktober, maar het ziet er nu al goed uit, dat zie ik aan de bloemen. Weet je, olijfolie maken is echt onze passie, ook al is dat keihard werken. Want de smaak van de olijfolie wordt door wel honderd criteria bepaald. Timing is bijvoorbeeld heel belangrijk. Zowel bij het plukken, als bij het persen, als bij het transport. Olijfolie heeft naast tijd nog drie grote vijanden: licht, zuurstof en temperatuurverschillen. Wel, als het lukt om die allemaal te bedwingen, dan voelen wij ons de koning te rijk.”


Speciale verpakking


Net omdat er zoveel factoren zijn die de smaak van olijfolie bepalen, kiest Jean-Luc Decroo als enige olijfboer voor een speciale verpakking: een stalen, roestvrije fles die je kan navullen. “Die kost misschien iets meer bij de aankoop, maar zorgt ervoor dat je olijfolie op de juiste manier bewaard wordt”, zegt hij. “En het is natuurlijk ook veel ecologischer om die nadien opnieuw te vullen met onze ecopacks.”


Online verkoop


Om ervoor te zorgen dat zijn olijfolie in de juiste omstandigheden gestockeerd wordt, vooraleer hij bij de klant komt, wil Jean-Luc Decroo de olie van Casa Astrid trouwens enkel nog via internet verkopen. Dat loopt steeds beter in België, maar stilaan gaat ook Nederland overstag. “Ik heb echt geen idee hoe het komt. De bestellingen uit Nederland lopen als een trein. Blijkbaar zitten daar toch ook veel fijnproevers (lacht).”


Adopt a tree


Jean-Luc wil zijn olijfgaard op termijn uitbreiden met liefst 7.500 nieuwe boompjes en die wachten allemaal nog op adoptieouders. Op die manier krijgt iedereen de kans mee de schouders te zetten onder dit prachtige verhaal. Als adoptieouder wordt drie jaar lang premium olijfolie van Casa Astrid naar je thuis gestuurd. Leuk extraatje: je staat gedurende de hele adoptieperiode in contact met je boom via WhatsApp, zodat je geen enkele ‘knipbeurt’ hoeft te missen. Voor elke geadopteerde boom wordt ook een nieuw jong boompje geplant voor de volgende generatie, wat meteen de toekomst van Casa Astrid moet garanderen.


Bron: Made In

Foto: Casa Astrid8 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page