top of page
Zoeken
  • Bionews

Waarom is er wel bioprei en geen bioshampoo?

Waarom zijn er wel biogroenten maar geen bioschoonmaakmiddelen? Met andere woorden: Wat bestaat in bio en wat niet? Dat heeft alles te maken met de eetbaarheid en de biocertificering van het product.


Eetbaar

In de Europese biowetgeving staat duidelijk voor welke producten je de term ‘bio’ en ‘biologisch’ mag gebruiken, namelijk voor 'primaire landbouwproducten en levensmiddelen' (dus bv. groenten, eieren of bloemen en verwerkte voeding), maar ook voor veevoeder, zaaizaden en pootgoed. De rode draad is duidelijk: het gaat steeds over eetbare producten. Alleen voor deze groep is het gebruik van de termen ‘biologisch’ en ‘bio’ wettelijk beschermd!

Voor alle andere producten geeft de biowetgeving geen enkele garantie. Dus als het geen voeding is (of veevoeder, zaaizaden of pootgoed), ga je het Europese biolabel ook niet op het product terugvinden.

Maar waarom zie je dan soms toch 'bioshampoo' of 'biokatoen' staan? Daar worden 'bio' of 'biologisch' gewoon als lokmiddel gebruikt. Omdat er geen regelgeving bestaat over de ingrediënten voor cosmetica, kunnen de producenten de term vrij gebruiken. En natuurlijk gebeurt dat..


Samengevat

  • De term ‘biologisch’ mag bij voedingswaren, veevoeder, zaaizaad en pootgoed alleen gebruikt worden op producten die op een biologisch verantwoorde manier worden geproduceerd.

  • De producent moet voor bio gecertificeerd zijn. Niet iedereen kan zomaar een bioproduct op de markt brengen. Het certificeren gebeurt bij een van de drie controlebedrijven in België.

  • Alle bioproducten en het productieproces worden streng gecontroleerd: jaarlijks is er een vaste controle en een niet-aangekondigde controle.

Dé garantie

Als je een biologisch product ziet met het groene EU-label, dan weet je zeker dat het om voedsel gaat dat geproduceerd wordt met zorg voor de bodem en voor de dieren. Bij de teelt worden alleen natuurlijke mest of compost gebruikt, en bij verwerkte bioproducten alleen natuurlijke additieven. Bio werkt zo veel mogelijk samen met de natuur en dat geeft bioproducten hun puurheid.

Het groene EU-biolabel op de verpakking of op de kistkaart geeft je de garantie dat wat je in handen hebt 100% biologisch is. Laat je niet misleiden en kies voor het biolabel!


Bron: allesoverbio.be


1 weergave0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page