top of page
Zoeken
  • Bionews

Slimme camera’s ondersteunen de koekjeskwaliteit bij La Confiance

Bij koekjesfabrikant La Confiance in Dendermonde streeft een 10-koppig team elke dag naar tot perfectie gebakken koekjes. Sinds kort ondersteunen ook slimme camera’s hun productieproces om zo een uniforme koekjeskwaliteit te kunnen blijven garanderen.


Maar wat bepaalt nu de kwaliteit van een koekje? “Het is een samenspel van verschillende factoren zoals de grondstoffen, de temperatuur van de productieruimte en de instellingen van de oven. Een koekje is eigenlijk een perfect huwelijk tussen de wetten van de chemie en een flinke portie creativiteit”, aldus productieverantwoordelijke Elise Burm. De grondstoffen zoekt La Confiance bewust lokaal om de keten zo kort mogelijk te houden. Er wordt zowel gewerkt met suikers als met zoetstoffen, wat een groot verschil geeft in kleur van het gebakken koekje. Daarnaast is de kwaliteit van de natuurlijke grondstoffen niet altijd identiek, zo zal het eiwitgehalte van de bloem afhangen van de oogst. De temperatuur in de productieruimte is dan weer afhankelijk van het seizoen. “Er zijn dus verschillende paramaters die een directe invloed hebben op de koekjeskwaliteit, maar enkel de oveninstellingen hebben we echt zélf in de hand”, gaat Elise verder.


Via het strategie-gedreven platform in de voedingsindustrie Flander’s Food kwam Leo Borms, de zaakvoerder van La Confiance, in contact met de ovenspecialisten van Goldstream en met Yazzoom, experts op het gebied van artificiële intelligentie. Dit trio besloot de handen in elkaar te slaan om de koekjeskwaliteit van La Confiance tot een vooruitstrevend niveau te tillen. Voor de financiering kon beroep worden gedaan op de S3FOOD application voucher, een Europees project dat KMO’s ondersteuning biedt voor vernieuwende ontwikkelingen.


Momenteel wordt de kleur van de gebakken koekjes beoordeeld door een operator en op basis hiervan worden de oveninstellingen aangepast. Dit vergt heel wat ervaring want zelfs subtiele kleurverschillen hebben een invloed. Daarnaast is de beoordeling van de kleur een subjectief gegeven wat verandert doorheen de dag. Dankzij dit project heeft La Confiance slimme camera’s kunnen plaatsen op de gebakken koeken die de kleur meten én -indien nodig- de oveninstellingen aanpassen. Op dit moment wordt dit nieuwe systeem nog volop getest, maar binnen enkele maanden zal het volledig operationeel zijn.
1 weergave0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page