top of page
Zoeken
  • Bionews

Rico: biologisch smullen tussen artistieke spullen

Geen spoor van angst in Bar Paniek, wel een heerlijk mellow sfeertje op vintage stoelen tussen grote planten en kunstige bric-à-brac. Iedere vrijdag kan je bij kooktrailer Rico aanschuiven voor een origineel bord vol vers en biologisch eten. Kok Enid vertelt waar haar passie voor bio vandaan komt.Kok Enid Jansen (42) stoomt iedere vrijdag een heerlijke biologische maaltijd klaar op het gezellige terras van Bar Paniek op het Eilandje in Antwerpen: “Dit is een soort van volkskeuken: ik kook hier iedere vrijdag voor zo’n 110 à 160 mensen, afhankelijk van het weer. Idealiter eet je buiten en zit je samen met onbekenden aan tafel. En dat is de bedoeling: samen eten en zo fijne ontmoetingen hebben.” In trailer Rico worden de heerlijkste gerechten bereid door Enid en haar hulpkoks. Voor 12 euro krijg je een verse, biologische maaltijd.


Logisch

Enid is kok van opleiding en naast haar avond in de Rico werkt ze bij Helena Kookt Over, een Antwerpse cateringzaak. “Ik kook biologisch en dat vind ik een logische keuze. Voor mij spreekt dat vanzelf. Ik vind bioproducten gewoon goed. Om te beginnen hebben ze een betere smaak, ik proef echt vaak een verschil. Daarnaast is bio ook beter voor het milieu want ze gebruiken alleen natuurlijk gewasbescherming en geen kunstmest. Voor mij is het puur en eerlijk.”


Lekker en gezellig

Enid kookt al 20 jaar bij verschillende organisaties. Zo’n 5 jaar geleden begon ze met haar kooktrailer Rico, die op het terras van Bar Paniek staat. Toen maakte ze ook de overstap naar bio: “Wat me voordien wat tegenhield was het idee dat het misschien niet haalbaar zou zijn als concept om met bio te koken. We dachten dat het misschien ietwat te prijzig zou zijn. Maar dat bleek niet zo te zijn. Weet je, we zijn een vzw: we moeten ons personeel betalen maar we hoeven geen winst te maken. Dus de opzet is een fijne avond met een gezellige sfeer, waar je ook nog eens gezond en lekker kunt komen eten. En dat is prima haalbaar met bio.”


Heeft ze een vaste boer waar ze haar producten gaat halen? “We werken samen met Ferm, een bioboerderij bij Mechelen. Zij leveren alle groenten. Alle andere producten, zoals rijst, bloem of boter, koop ik zelf in een biowinkel. We koken één menu voor iedereen, dus qua inkoop is dat handig.”

En waarom kiest ze ervoor om een vegetarische maaltijd te serveren? “Het menu is vooral vegetarisch omdat ik zelf nog maar zelden vlees eet. Ik zorg er echt wel voor dat het bord voldoende gevarieerd is om ook de vleesliefhebbers tevreden te stellen, bv. groentekoekjes, hartige dingen.”


Iedere vrijdag

Enid kookt iedere vrijdag tot eind september. Het eten is klaar vanaf 19u, vanaf 18u kun je een jeton kopen voor je maaltijd en dessert. En er hangen dromen in de lucht: "Misschien gaan we in de toekomst ook in de winter verder: we hebben plannen om in de loods hierachter een binnenkeuken te bouwen zodat we het hele jaar kunnen koken.” Een goed vooruitzicht.


Bar Paniek

Rico staat op het terras van het supersfeervolle café Bar Paniek. Ook daar wordt bio geschonken: je vindt er lekkere biosapjes en biowijn, en zelfgebrande biologische koffie.


TimeCircus is een groot artistiek project in de enorme hangar naast Bar Paniek. Bram Soli, organisator van TimeCircus, geeft wat uitleg: “We zijn hier bezig met allerlei projecten, er werken zo’n 50 kunstenaars en collectieven in deze hangar. Alles in de loods is gevonden of gekregen. Onze specialisatie is het bouwen van spektakelmachines en die presenteren we aan het publiek, zoals het enorme Landschip op het terras.” Hij vertelt ook over het fantastische plan van TimeCircus: omdat Elefsina (vlakbij Athene) in 2023 Culturele Hoofdstad is, wil Bram met zijn ploeg volgend jaar met het Landschip te voet naar Griekenland lopen - zo'n 3.000 km - om er in 2023 aan te komen.

Heerlijk om in dit creatieve sfeertje een bordje met stevige kost te verorberen!


Bron: Allesoverbio Foto: Allesoverbio

27 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page