top of page
Zoeken
  • Bionews

Op bezoek bij leghennenhouders John en Mike in Bekkevoort

Biologische legpluimveehouderijen zitten serieus in de lift. Ook de broers John en Mike uit Bekkevoort kozen ervoor om voor bio te gaan.“Naast ons coventioneel leghennenbedrijf, Jomi, hebben wij sinds 2019 hebben ons biologisch bedrijf Ecofarm erbij. In 2018 vroegen we de bouwvergunning aan voor de stallen en in mei 2019 zaten de 24000 biokippen erin. Het biologisch bedrijf neem ik voor mijn rekening, terwijl Mike de conventionele stallen doet”, zegt John. “Door hygiënische redenen is het heel belangrijke dat de conventionele stallen en de biostallen strikt van elkaar gescheiden worden. Daarom zijn we elk voor 1 deel verantwoordelijk”, aldus Mike.


Eigen pakstation “Sinds 2017 hebben we ons eigen pakstation in een loods op het bedrijf. We kochten daarvoor een Moba-sorteermachine. Dit gloednieuwe systeem is een van de modernste op de markt. We kunnen hiermee tal van zaken controleren, denk maar aan inwendige bloedstippen of haarscheuren. Zowel de conventionele eieren als de bio-eieren verwerken we hier zelf. De conventionele eieren zijn allemaal van onze eigen productie, maar voor de bio-eieren werken we ook samen met andere pluimveehouders bij wie we biologische eieren aankopen. Geïnteresseerde bio-boeren mogen mij daar altijd voor contacteren (0498764886)”, vertelt John. “We kozen voor een eigen pakstation omdat we de verschillende schakels van de keten ertussenuit willen halen. Bovendien wilden we de activiteiten op het bedrijf zelf verbreden omdat John en ikzelf fulltime op het bedrijf aan de slag zijn. Uiteraard was het pakstation een flinke investering, maar we hebben bewust gekozen om in onze toekomst te investeren”, vertelt Mike.


Toekomstvisie

“We kozen voor bio door de stijgende vraag vanuit de markt. Bio begint ook echt te leven in België en binnenkort komt er een kooiverbod. Daarom geloven wij echt dat biologische leghennen de toekomst zijn. Ook vinden we het belangrijk om blijvend aandacht te hebben voor duurzaamheid en milieu. Zo hebben we geïnvesteerd in zonnepanelen en groene energie. We proberen dus zoveel mogelijk zelf energie te creëren”, vertelt Mike. “De ouderlijke locatie, waar nu de woning en de conventionele stallen staan, willen we in de toekomst volledig vernieuwen. In de weide naast de stallen, willen we graag 1 of 2 nieuwe conventionele stallen zetten en de huidige conventionele stal zouden we dan ombouwen tot een biostal. Bovendien hebben we ook plannen om op een andere locatie in Bekkevoort nog extra biostallen te zetten, maar daarvoor zijn de vergunningen nog niet rond. De plannen en de goesting zijn er in elk geval zeker”, besluit John.


Bron: For Farmers


29 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page