top of page
Zoeken
  • Bionews

Brasschaat krijgt milieuvriendelijke bosbegraafplaats

In de gemeente Brasschaat is er vanaf vandaag een bosbegraafplaats op de begraafsite Kaart/Rustoord, waar milieuvriendelijke urnen kunnen bijgezet worden. "De kringloopgedachte staat centraal", klinkt het.


Een bosbegraafplaats is een zone in natuur- of bosgebied waar de crematie-as van een overledene een plaats krijgt. De gemeente Brasschaat kiest hiermee voor een nieuwe ecologische gedenkvorm, zegt schepen voor Groen en Natuur, Goele Fonteyn (N-VA). "We werken met biologisch afbreekbare urnen die in volle grond begraven worden, zonder herkenning- of herdenkingstekens."


Eén met de natuur


De kringloopgedachte staat centraal en de natuur wordt zo weinig mogelijk beïnvloed. "Het begraven gebeurt volledig anoniem, maar de familie mag uiteraard wel aanwezig zijn bij het bijzetten van de urnen", zegt Goele Fonteyn. "Gedenktekens, bloemen of andere verwijzingen naar de overledenen kunnen eventueel neergelegd worden op een daartoe voorziene plaats buiten de zone."


Iedere Brasschatenaar kan hier gratis een plekje krijgen. Ook voor niet-inwoners is deze nieuwe begraafvorm mogelijk, maar dan tegen betaling conform het gemeentelijke belastingreglement op begravingen.

Het systeem bestaat ook al in Lanaken, Sint-Niklaas en Hasselt.


Bron: VRT

3 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page