top of page
Zoeken
  • Bionews

Belgisch Korenbrood, recht van de akker naar de bakker!

Bijgewerkt op: 17 jun. 2021

Bio Bakkerij De Trog lanceert een gloednieuwe broodcreatie. Een smaakvol en biologisch Korenbrood dat steunt op een sterke en waarde gedreven samenwerking. Lokale economie, respect, biodiversiteit én pure ambacht staan er centraal, en dat proef je meteen.


De neuzen in dezelfde richting op de Trefdag Biologische Landbouw

Op de Trefdag Biologische Landbouw bij Inagro werd het eerste zaadje van dit veelbelovende project geplant. De meesterbakker van Bio Bakkerij De Trog, Hendrik Durnez inspireerde er een vijftal graanboeren, uit Vlaanderen en Wallonië, met zijn passie voor biologische broodwaren, lokale graansoorten en eerlijke handel. De oproep van Hendrik om samen opportuniteiten te verkennen, bleef allesbehalve onbeantwoord. Meer zelfs, het idee om samen aan één zeel te trekken en de Belgische landbouwers te stimuleren om opnieuw bakwaardige graansoorten op biologische wijze te telen, betekende het begin van een vruchtbare samenwerking. Tussen de prachtige graanvelden van Simon Colembie, een bioboer uit de Scheldestreek, vielen uiteindelijk alle puzzelstukjes in elkaar.


Met ons gloednieuw Korenbrood houden we onze aarde in balans. De diverse tarwepopulatie die aan de basis ligt, berust immers op een spontane, natuurlijke kruising van een tiental tarwesoorten, en betekent dan ook een échte meerwaarde voor onze biodiversiteit. We bewegen weg van monoculturen, geven ziekten geen kans en verkiezen een stabiel zaai- en oogstproces. Kortom, we laten Moeder Natuur haar werk doen. Bovendien dragen we een biologische manier van telen en verwerken op handen. We zijn er rotsvast van overtuigd dat dit de manier is om een veerkrachtig antwoord te bieden op de uitdagingen waar we voor staan. Met deze smaakvolle broodcreatie zetten we alvast een stap in de goede richting, en planten we een zaadje voor de toekomst.


Brood met een hart voor alle lokale spelers

Het nieuwe Belgische Korenbrood ademt lokaliteit. Onze eigen Belgische grond heeft immers veel te bieden. Daarom worden de beste biologische grondstoffen zorgvuldig geselecteerd en op een ambachtelijke én eerlijke manier verwerkt. Dat allemaal op Belgische bodem, én op een boogscheut van elkaar. Zo vinden onze landbouwer, molenaar, bakker én verdeler elkaar gewoon om de hoek. Met ons Belgisch Korenbrood garanderen we steevast een korte keten en eerlijke landbouw, investeren we in een lokale biodiversiteit én beperken we onze ecologische voetafdruk. Van een win-win gesproken …


Boordevol diverse tarwesoorten en verrassende voedingsstoffen

Het is de diverse tarwepopulatie, waar tientallen variëteiten aan de basis liggen, die het brood een andere insteek geeft. De tarwerassen ondergaan immers een spontane kruising waardoor een heel uiteenlopende tarwepopulatie tot stand komt die ook in de toekomst kan wijzigen en verrassende combinaties zal opleveren. We zeggen hiermee klassieke veredeling vaarwel en gaan voor een dynamischer, weerbaarder, stabieler én biodiverser alternatief. De diverse graanvelden met prachtige kleurschakeringen en de afwisselende lange en korte aren spreken boekdelen. Ons Belgisch Korenbrood straalt werkelijk karakter uit en bevat meer mineralen en vitaminen. Kortom, een broodcreatie met een sterk verhaal en verrassende voedingsstoffen om duimen en vingers bij af te likken.


BioGrano, vijf familiale boeren met een hart voor bio

BioGrano is een open samenwerkingsverband en brengt vijf bezielde Vlaamse en Waalse graanboeren samen. Een uitgebreid, stabiel en kwalitatief graanaanbod staat voor hen centraal. Zowel de ervaren rotten als de jonge boeren verkiezen kwaliteit, smaak en voedingswaarde boven een maximale opbrengst. Simon Colembie, één van de bioboeren, zet maar al te graag zijn tanden in ons nieuwe Belgisch Korenbrood. Letterlijk én figuurlijk. Hij gaat aan de slag met de gloednieuwe tarwepopulatie en verwerkt het vervolgens tot een diverse en verrassende tarwemengeling.


Inagro, een kennisinstelling met een toekomstvisie

Inagro is een praktijk- en voorlichtingscentrum in West-Vlaanderen en beschikt over een gedegen expertise in de wereld van land- en tuinbouw. De ontwikkelingen in de sector volgen ze op de voet. Dat de kaart van biologische landbouw steeds vaker getrokken wordt, is hen dan ook niet ontgaan. Inagro schaart zich volledig achter deze trend, kiest resoluut voor verbinding en brengt vooruitstrevende partners samen. In die opzet zijn ze alvast geslaagd. Dankzij de Trefdag Biologische landbouw op initiatief van Inagro ging de bal immers aan het rollen en werden de eerste krijtlijnen uitgetekend. Ook in de toekomst volgt Inagro het project nauwgezet op, bieden ze de nodige ondersteuning en verstrekken ze gericht advies.


Molens Nova, een maalderij met pit

Molens Nova is een écht familiebedrijf en gelooft in de kracht van Belgische grondstoffen. Philip Vandebogaerde, zaakvoerder van de maalderij vindt in de buik fietsen maar niets. Een handje toesteken aan ons gloednieuwe Belgisch Korenbrood was dan ook een doordachte, maar evidente keuze. Ook Bio Bakkerij de Trog mag zich in de handen wrijven. De maalderij kan immers rekenen op drie generaties ervaring en levert steevast uitstekende producten. Molens Nova voorziet in een intensieve reiniging en maalt de tarwemengeling op steen, een authentieke manier van malen met een verrassende korrel als resultaat. De bloem waar onze bakkers aan het einde van de rit mee aan de slag gaan, berust op puur vakmanschap.


Bio Bakkerij De Trog houdt tradities in ere

Bio Bakkerij de Trog trekt met veel trots aan de kar en schaart zich achter lokale en artisanale producten. Het nieuwe Belgische Korenbrood is voor hen dan ook een ware voltreffer. De volledige keten wordt immers gekenmerkt door ambachtelijke werkwijzen en passie en liefde voor het vak. Daar zitten de meesterbakkers van De Trog uiteraard voor iets tussen! Ze selecteren met zorg de beste biologische grondstoffen en dragen een authentiek bakproces hoog in het vaandel, en daar plukt ons Korenbrood de vruchten van. Rijs- en rusttijden worden nauwgezet opgevolgd, onze eigen ambachtelijke natuurdesem wordt erin verwerkt en het deeg wordt zorgvuldig gebakken op een stenen vloer. Het resultaat van dit pure vakmanschap? Een fantastische broodcreatie met heerlijke aroma’s en een onweerstaanbare korst.4 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page